Şeftali, karbonhidratlar, folik asit, A, B1, B2, B3, B6, C ve K vitaminleri ile potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır ve çinko mineralleri yönünden içeriğiyle insan beslenmesinde yer bulan bir meyvedir. Şeftali, zengin bir potasyum kaynağı olmanın yanında fenolik ve karotenoid bileşikleri bakımından da zengin bir meyvedir.
Şeftalinin, içerdiği besin ögeleriyle birlikte insan beslenmesine ve sağlığına birçok yönden olumlu etkileri bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar şeftalilerin kansere karşı koruyucu olduğunu, kolon kanseri, akciğer kanseri ve meme kanseri gibi çeşitli kanser türleriyle mücadelede yarar sağladığını göstermiştir. Şeftalinin diğer yararları; kemikleri ve dişleri güçlendirmesi, saç dökülmelerini azaltması, sinir sistemini koruması, alzheimer riskini azaltması, kolesterolü düşürmesi, kan akışını dengelemesi, ödem ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, cilt ve göz sağlığına olumlu katkılar yapması, böbrekler de oluşan kum ve taşı dökmeye yardımcı olması, kabızlığı gidermesi, kanı temizlemesi, basur ve gut rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, uykusuzluğu gidermesi, şeker hastalığına karşı koruyucu olması ile cilde nem ve tazelik kazandırmasıdır.
Şeftalilerdeki tüylü yapıdan dolayı bazı insanlar rahatsız olmaktadır. Bu insanlar için şeftali yerine geçebilecek alternatif bir meyve olarak nektarin önerilebilir. Tüysüz şeftali olarak da adlandırılan nektarin, şeftaliye göre daha sert ve daha aromalı bir yapıya sahiptir. Nektarin besin değeri açısından şeftali ile eşdeğer bir meyve konumundadır.